BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

РТ: Бајден је спреман да оштети америчку економију да би се супротставио Кини - Јелен

РТ: Бајден је спреман да оштети америчку економију да би се супротставио Кини - Јелен
21.04.2023. год.
Министар финансија је признала да заштита америчке националне безбедности може имати економску цену

 

Председник Џо Бајден се неће зауставити ни пред чим да заштити Америку од безбедносних претњи које представља Кина, чак и ако акције морају да нанесу штету економији своје земље, тврди амерички министар финансија Џенет Јелен.


„Национална безбедност је од највеће важности у нашим односима са Кином“, рекла је Јелен у среду у говору у Вашингтону. Она је навела пример блокирања Кине да добије одређене технологије, додајући: „Нећемо правити компромисе у вези са овим забринутостима, чак и када они намећу компромисе са нашим економским интересима.

Јелен је оптужила Кину за „непоштене“ економске праксе и „конфронтацију“ према САД и њиховим савезницима последњих година. Вашингтон има „широк скуп алата“ за суочавање са безбедносним претњама из Кине, додала је она, као што су контрола извоза и санкције против субјеката који пружају подршку Народноослободилачкој војсци.

„Министарство финансија има органе за санкције како би одговорили на претње у вези са сајбер-безбедношћу и кинеском војно-цивилном фузијом“, рекла је Јелен. „Такође пажљиво разматрамо стране инвестиције у Сједињеним Државама у погледу ризика за националну безбедност и предузимамо неопходне радње за решавање таквих ризика. Разматрамо и програм за ограничавање одређених одлазних инвестиција САД у специфичне осетљиве технологије са значајним импликацијама на националну безбедност.

Бајденова администрација је већ предузела кораке да блокира кинеске компаније да обезбеде напредне полупроводничке технологије, као што је ограничавање извоза опреме за производњу чипова. Јелен је инсистирала да Вашингтон не предузима такве акције да би стекао економску предност или да би угушио раст и модернизацију Кине.

Јелен је такође прекорила Кину због наводних кршења људских права и наводне подршке Русији „без граница“ усред украјинске кризе. Она је упозорила да ће последице бити тешке ако Кина пружи материјалну подршку или Русија помогне у избегавању санкција, и додала је да ће САД користити своје „алатке“ да одврате од кршења људских права.

„Попут националне безбедности, нећемо правити компромисе у погледу заштите људских права“, рекла је Јелен. „Овај принцип је фундаменталан за начин на који се сарађујемо са светом.

Пекинг је одбацио америчке оптужбе, сугеришући да би Вашингтон требало да "уложи више напора у решавању сопствених проблема људских права". Кинези су такође кривили Вашингтон за „хладноратовски менталитет“ у којем се Пекинг демонизује као безбедносна претња док Бајденова администрација покушава да обузда њихов економски напредак.

„Сузбијање и потискивање неће поново учинити Америку великом, нити ће спречити Кину да крене ка националном подмлађивању“, рекао је кинески министар спољних послова Ћин Ганг новинарима прошлог месеца.
 
Јелен је раније ове недеље признала да би коришћење Вашингтона своје полуге над глобалним финансијским системом да санкционише друге земље могло да умањи улогу америчког долара као светске резервне валуте. Упитана о „оружавању“ америчке валуте, она је за ЦНН рекла да би таква тактика „могла да поткопа хегемонију долара“.


Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti



  • Извор
  • Танјуг
  • Фото: Getty Images / Anna Moneymaker/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Лидери ЕУ „замајавају“ људе хорор причама о Русији – Кремљу


Кијев би се обавезао на неутрални статус и добио међународне безбедносне гаранције, према нацрту споразума

Москви је доста непријатељског става Европе, изјавио је Дмитриј Песков


Амерички државни секретар Антони Блинкен данас се, у оквиру посете Кини, састао са министром спољних послова Ванг Јијем и кинеским председником Си Ђинпингом. Једна од тачака дневног реда била...

Снаге Кијева су „надмашене“ од стране Русије због пада западне помоћи, изјавио је шеф војног блока предвођеног САД


Москва би изгубила у рату са Западом, тврди пољски министар спољних послова Радослав Сикорски


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА